Nefis çay demlemenin sırları

  • Çay sadece iyi suyla hazırlanmalı. Mümkünse tatlı ve taze, oksijeni yok olmamış bir suyla
  • Porselen demlik zorunludur. Cam da olabilir ama alüminyum ya da madeni kap, çayın kalitesini bozar

  • Porselen demlik kaynar sudan geçirilirken çay ise ılık suda yıkanarak konulmalı
  • Her bardak için bir çay kaşığı çay konulur. Bazen dem için de isteğe göre bir kaşık eklenebilir
  • Kaynar su, 1-2 dakika dinlendirilerek çayın üstüne dökülmelidir. Hem suyun içindeki varsa kireç dibe inmiş hem de çay yakılmamış olur
  • Su fazla kaynatılmamalıdır. Demlenen çayı kesinlikle doğrudan ateşin üstünde tutmamalıyız
  • Çayların demlenme süreleri değişkendir. Türüne ve hasat edilme biçimine göre belirlenir
  • Türkiye’deki siyah çayların 12-15 dakika demlenmesi uygun olurken yabancı çaylar 5-7 dakika, kimi çay tipleri içinse 3-4 dakika tercih edilir
  • En önemlisi, demlenmiş çayın posası hemen çıkarılmalıdır ve demlenen çay, yarım saat içinde içilmelidir. Rizelilere göre toplam 18 dakikada demlenmiş ve içilmiş olmalı.
  • Çay çok demlenirse acı bir tat oluşur. Çiğ çiğ kokma ise az demlenmiş olmasından ileri gelir; ot tadı alırsınız çaydan
  • İnce porselen veya ince belli cam bardaklarla ikram edilmelidir.
  • Çay içerken şeker kullanılacaksa küp, beyaz ve kristalize olanı tercih edilmelidir. Kara şeker çayın rengini bulandırır ama en komik olan, günde 8-10 bardak çay içenlerin her defasında birden fazla şeker atmasıdır. Oysa çayın tadını en çok şeker bozar.
Kaynak: Zaman
Reklamlar
%d blogcu bunu beğendi: