Çubuklarla Yemek Yemek

Çoğu kişi için bir problem olmasa da bir gün Çin yemeği yemek zorunda kalırsanız rezil olmamak için çubuklarla nasıl yemek yeneceğini öğrenmenizi tavsiye ederim. Eğer günün birinde bir uzakdoğu ülkesine giderseniz sakın ola ki yemekleri çatalla yemeyin. Bu büyük bir görgüsüzlük sayılıyor.Hamburgeri kaşıkla yemek gibi bir şey onlar için. Neyse başlayalım…

Çinlilerin kullandığı yemek çubukları (Kuaizi ) M.Ö.200 – M.S. 200 yılları arasında Han hanedanlığı döneminde keşfedilmiş.

Yemek çubukları, (Çince adı ile Kuaizi) Çinde keşfedilmiş ancak Asyada yaşayan her millet sandığımız gibi aynı türde yemek çubuklarını kullanmıyor. Her milletin kendi alışkanlık ve yemek kültürleri sonucunda ortaya çıkmış bir yemek çubuğu stili var. Örnek olarak;

  • Çin çubukları genelde yaş ağaç ve bambu’dan.
  • Japon çubukları (Waribashi veya Hashi) normalde cilâlanarak kaplanmış odun ve bambu’dan.
  • Kore çubukları normalde çelikten
  • Geleneksel kore çubukları ise pirinç ve gümüş’den
  • Vietnam geleneksel çubukları ise ağaçtan yapılıyordu ancak bugün plastik de oldukça fazla tercih ediliyor.

Kuaizi Nasıl Kullanılır ?

*İlk çubuğun kalın ucunu başparmağınızla üçüncü parmağınız arasında tutun, böylece ince uç dört beş santim uzunluğunda parmak uçlarınızdan dışarı uzanır

*İkinci çubuğu kalem tutar gibi başparmağınızı işaret parmağınıza dayar şekilde tutun

*İki çubuk aynı hizaya gelene dek iki çubuğu da batırın.Şimdi üstteki çubuğu havaya kaldırarak yemeğinizi alın,ikinci çubuk sabit kalacaktır

*Elinizi fazla sıkmayın. Yoksa kısa bir süre sonra eliniz ağrımaya başlayacak, yemek yemek işkenceye dönecektir

*Biraz zor gibi görünen çubukların nasıl tutulacağını bu videodan izleyebilir , olayın yapılış şeklini görebilirsiniz.

Görgü Kuralları

Bazı Asya ülkelerinde kullanılan yemeği tabaktan ya da kaseden almak için çatal ve kaşık yerine yemek çubukları kullanılır. Odundan, altından, gümüşten, fildişinden, bambudan ya da plastikten yapılırlar. Altın ve gümüş yemek çubukları hem ağır hem de pahalıdır, bu yüzden sadece süs eşyası olarak kullanılırlar.

Bugün, Çin’de ve ona yakın ülkelerde;   Kore  Japonya, Moğolistan,Tayvan,Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinde, bu çubuklar kullanılır. Diğer pek çok ülkelerin lokantalarının bu ülkelere ait mutfaklarında da bu çubuklardan bulunur

Tabiki Çin,  Kore  Japonya, Moğolistan,Tayvan,Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinin yemeklerinin de kendine göre bir adabı ve görgü kuralları vardır.Onlardan bazıları şöyle;

*Ortak bir tabaktan direk yemeyin. Çubuğunuzun kalın ucuyla önce kendi tabağınıza alın

*Çubukları kimseye doğru uzatmayın, çubuklarla şaka yapmayın

*Çubuklarınızı tabağınıza koymayın. Kullanmadığınız zamanlarda,tabağınızın kenarındaki bölüme uçları paralel gelecek şekilde bırakın

*Çubuklarınızı yemeğe saplamayın. Bu sadece cenazelerde yapılırmış .

*Ortak bir tabakta en üstten yiyin. En güzel kısmını bulmak için tabağı karıştırmayın

*Kendi çubuğunuzla başkasına yemek aktarmayın. Bu da sadece cenazelerde yapılıyormuş

*Tabağınıza yaklaşmak için kafanızı eğmeyin. Bunun yerine kaseyi göğsünüze doğru kaldırın

*Çubuklarınızla asla ses çıkarmayın ve kesinlikle temizlemek için yalamayın. Bu en önemli kurallardan biri

%d blogcu bunu beğendi: